Ruimtevaartbedrijf SpaceX van techmiljardair Elon Musk is van plan om in 2024 een recordaantal van 144 raketten te lanceren. Dat heeft een medewerker gemeld aan techsite Ars Technica.

SpaceX heeft het jaarrecord voor raketlanceringen door een commercieel ruimtevaartbedrijf 2023 al verbroken en hoopt in december op honderd lanceringen uit te komen voor dit jaar.

Het aantal lanceringen is gestaag toegenomen door de uitbreiding van de satellietdienst Starlink, die dataverbindingen voor mobiel internet verzorgt. In 2021 lanceerde SpaceX 31 raketten en in het jaar daarop 61.

Volgend jaar wil SpaceX zijn eigen record weer verbeteren als het bedrijf de dienst ‘Starlink Direct to Cell’ uitrolt in samenwerking met telecombedrijf T-Mobile.

Direct to Cell wordt op de website omschreven als "een gsm-mast in de ruimte" en zal mobiele diensten aanbieden via Starlink-satellieten. In 2024 moet het mogelijk worden om tekstberichten via de dienst te sturen; voor 2025 staan bellen en directe toegang tot het internet op de rol.

De dienst zal vooral nuttig zijn in gebieden zonder mobiel netwerk, vooral als er een noodgeval is, zei SpaceX-oprichter Musk bij de lancering."Met onze 2 miljoen gebruikers moeten we blijven vernieuwen," vertelde de SpaceX-functionaris aan Ars.

Elon Musk bij een persconferentie van SpaceX. Foto: AP

SpaceX wil in 2024 gemiddeld elke 2,5 dag een raket lanceren

Het doel voor 2024 komt erop neer dat SpaceX gemiddeld elke 2,5 dag raket wil lanceren. "Je kunt dat aantal niet verhogen door simpelweg meer mensen of extra werkploegen toe te voegen," vertelde de SpaceX-functionaris aan Ars Technica.

In het hele proces is automatisering ingebouwd en de prioriteit ligt op betrouwbaarheid om fouten te voorkomen die vertragingen zouden veroorzaken. "Het dwingt SpaceX tot een hoop innovatie die we op geen enkele andere manier zouden doen, als we niet gedreven werden door die vluchtfrequentie", aldus de medewerker.

In totaal zijn er sinds mei 2019 meer dan 4.000 Starlink-satellieten in een baan om de aarde gebracht en afgelopen maand kondigde SpaceX aan dat meer dan 2 miljoen klanten gebruik maakten van zijn internetdiensten in 60 landen.

SpaceX ligt ver voor op zijn concurrenten met een eigen satellietnetwerk, maar er zijn ook andere bedrijven met ambitieuze plannen. Begin oktober lanceerde techgigant Amazon van miljardair Jeff Bezos de eerste twee prototypes van wat de Project Kuiper-internetdienst wordt genoemd.

Net als Starlink omvat Project Kuiper een netwerk van satellieten die snelle internetverbindingen leveren aan afgelegen gebieden.

Zorgen over vervuiling van de stratosfeer door lancering raketten

Overigens beginnen wetenschappers zich wel zorgen te maken over de vele raketlanceringen.

Een groep onderzoekers ontdekte de aanwezigheid van vervuilende metalen in de stratosfeer van de aarde – de tweede laag van onze atmosfeer – en traceerde ze terug naar gelanceerde raketten en satellieten.

“Er zijn zoveel raketten die opstijgen en weer terugkomen en zoveel satellieten die door de atmosfeer terugvallen dat het zichtbaar begint te worden in de stratosfeer in de vorm van aerosoldeeltjes”, zegt betrokken onderzoeker Dan Cziczo op de site van de Amerikaanse Purdue University.

Veranderingen in de stratosfeer zijn zorgwekkend, omdat dit het thuis is van de ozonlaag van onze planeet. Die beschermt het leven op aarde tegen dodelijke zonnestraling. De mensheid beschadigde de ozonlaag al eerder.

LEES OOK: We hebben zoveel raketten de ruimte ingeschoten dat de atmosfeer van de aarde serieus vervuild raakt, blijkt uit een nieuwe studie